Kurang Kesedaran Penyakit Hepatitis C


Kekurangan kesedaran dalam kalangan orang ramai yang begitu membimbangkan sekarang, boleh menyebabkan penyakit ini mencapai tahap wabak.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata dalam tempoh lima tahun sebelum tahun lepas, kewujudan penyakit hepatitis di negara ini, khususnya jenis B dan C, dianggarkan melibatkan tiga hingga enam orang bagi setiap 100,000 penduduk.

Sebanyak 640 pesakit hepatitis B dan 724 pesakit hepatitis C direkodkan pada 2010, manakala jumlah ini bertambah hampir sekali ganda tahun lepas, dengan 1,250 orang menghidapi hepatitis B dan 1,047 orang mengalami hepatitis C.

Liow berkata jumlah ini dikesan meningkat hampir dua kali ganda apabila kementerian berkenaan melaksanakan program pemeriksaan percuma pada 2010 dan jumlah ini dijangka terus meningkat sekiranya lebih ramai orang yang mempunyai gejala penyakit berkenaan, menjalani saringan kesihatan.

Liow berkata penyakit ini terlepas daripada pengamatan kementerian berkenaan sejak sekian lama dan tidak dihiraukan, walaupun ia terikat dengan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

http://www.sinarharian.com.my/nasional/harapan-baru-untuk-pesakit-hepatitis-c-1.84703

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...