Hepatitis Pembunuh Senyap

 Foto

Ismail Zakri aktif senam, jaga badan pasrah ketumbuhan disah barah hati tahap empat

PROFIL kesihatan dirinya menunjukkan dia lelaki sihat, apalagi bergelar pelari maraton. Malah Ismail Zakri Md Khalid, 62, menjalani kehidupan berkualiti dan sihat sehinggalah dia tiba-tiba rebah dan pengsan pada November 2008. Ketika itu, keluarganya hampir pasti ia akibat serangan jantung, namun masih sukar menerima hakikat kerana keadaan fizikal dan tahap kecergasan bapa tiga anak itu begitu memuaskan.

“Bukan saja agak cerewet mengenai pemakanan dan diet, saya juga gemar berjoging... jarang sekali ponteng gimnasium untuk bersenam. Malah aktiviti sosial bersama rakan sentiasa terisi dan boleh dikatakan saya dikelilingi insan tersayang dan rakan-rakan setiap masa.
“Bayangkan selama 25 tahun, saya bukan saja aktif menyertai maraton tetapi juga berjaya mengekalkan berat badan pada 70 kilogram secara konsisten,” katanya ketika ditemui pada majlis perhimpunan peserta program bantuan pesakit NexPAP untuk rawatan barah hati `Raikan Peluang Kedua Dalam Hidup’ anjuran Bayer HealthCare dan Yayasan Hati Malaysia sempena Hari Bapa, baru-baru ini.

Biarpun nampak sihat dan hidup aktif, dari segi latar belakang kesihatan, Ismail dikesan menghidap Hepatitis B sejak 1985. Walaupun tidak menjalani rawatan, dia memantau keadaan hatinya dari semasa ke semasa dan dalam keadaan terkawal. Ismail mengakui terlalu kerap mengambil aspirin setiap kali hidung berair atau selesema.

Selepas menjalani ujian imbasan, doktor mengesan ketumbuhan yang besar begitu hampir dengan jantungnya. Pembedahan jantung terbuka terus dijalankan dan keluarga terkejut dengan hasilnya. Ketumbuhan yang dikesan rupanya berasal dari hati dan sudah terlambat untuk sebarang pembedahan kerana sudah berada pada tahap empat.

Bukan itu saja, kemoterapi juga sudah tidak sesuai kerana faktor usia. Pilihan yang ada adalah menyertai program terapi anti barah secara oral, Sorafenib.
“Berhadapan hakikat saya kini penghidap barah hati tahap empat terlalu sukar untuk ditelan, pilihan rawatan yang ada hanyalah ubat anti barah oral, sorafenib yang disarankan pakar. Mujur isteri, anak-anak dan rakan-rakan sentiasa di sisi untuk memberikan doa, semangat serta dorongan.

“Tiada pilihan lain, saya hanya kuatkan diri dan serahkan semuanya kepada Allah SWT,” katanya.

Pada Februari lalu, Ismail mula menyertai program percubaan sorafenib, tetapi mengalami kesan sampingan awal iaitu pendarahan dalam perut lalu cubaan peringkat awal itu dihentikan. Dia beralih mendapatkan rawatan di sebuah hospital swasta, namun pakar di hospital berkenaan tetap menyarankan program rawatan anti barah sorafenib.

“Anak-anak membantah cadangan itu kerana kesan sampingan serius yang pernah saya lalui. Saya faham perasaan mereka yang tidak mahu melihat saya menderita, namun hati saya akan tambah parah jika tidak dirawat segera. Lebih membimbangkan lagi tubuh akan bertambah lemah dan jangka hayat bertambah singkat,” tambahnya dalam nada sayu.

Ismail percaya dengan program berkenaan dan sanggup menghadapi segala macam kesan sampingan asalkan dia boleh hidup lebih lama dan punya lebih peluang untuk bersama insan tersayang.

Seperti dijangka, biarpun mengalami kesan sampingan seperti kulit melepuh, dia tabah dan cekal meneruskan rawatan. Lama kelamaan, kesan sampingan mula berkurangan dan kini Ismail mampu menikmati hidup lebih berkualiti.

“Sejak disahkan menghidap barah hati, hidup saya berubah sepenuhnya terutama selepas empat bulan mengikuti program sorafenib. Hubungan dengan anak-anak juga tambah akrab dan saya mahu mereka menerima hakikat bahawa biarpun ada perkara tidak mungkin dapat diubah, mereka boleh sentiasa berdoa dan berharap,” katanya.

Ismail berharap sesiapa saja yang berhadapan penyakit serius atau apa saja masalah supaya menanam sikap positif, tidak putus asa berusaha, berdoa dan akhirnya reda dengan ketentuan Allah SWT.
tamat

http://www2.bharian.com.my/bharian/articles/Pembunuhsenyap/Article/index

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...